İBADETLER BÖLÜMÜ İLİM BU KISIM 7 KONUYA AYRILMIŞTIR
1-İLİM ÖĞRENMENİN VE ÖĞRETMENİN FAZİLETLERİ 2-FARZZİYET BAKIMINDAN İLİM KISIMLARI FIKIH VE KALEM İLİMLERİNİN TARİFLERİ DİN VE DÜNYA İLİMLERİNİN AÇIKLANMASI.
3-DİN İLİM SANILIP DA ASLINDA DİN İLMİ OLMAYAN BİLGİLER.
4-MÜNAZARANIN ZARARLARI, CEDEL VE HİLAFİYAT İLİMLERİNE İLGİ DUYULMASI.
5-ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ ARASINDAKŞ İLİŞKİLER. 6-İLİM VE ALİMLERİN AFETLERİ, DİN VE DÜNYA ALİMLERİ ARASINDAKİ FARKLAR. 7-AKIL VE AKLIN FAZİLETİ, AKLIN DERECELERİ VE AKILLA İLGİLİ HABERLER.
İLİM FAZİLETİ İLMİN FAZİLETİNE DAİR AYETLER
ALLAH KENDİSİNDEN BAŞKA, İBADETE MÜSTEHAK BİR VARLIK OLMADIĞINI DELİRLERLE AÇKLADI. MELEKLER VE İLİM SAHİBLERİ DE, ADALET VE HAK ÜZERE DURARAK BUNAİMAN ETTİLER. O’NDAN BAŞKA HİÇ BİR İLAH YOKTUR; O,AZİZ’DİR HAKİM’DİR. (AL-İ İMRAN: 18) DİKKAT EDİLİRSE, BU AYETİ KERİMEDE ALLAH TEALA HZ ÖNCE KENDİ ZAUNDAN BAŞLAYARAK BİRLİĞİNE, KENDİSİNDEN BAŞKA İLAH OLMADIĞINA ŞAHİTLİK EDİYOR. SONRA MELEKLERİ VE DAHA SONRA DA ALİMLERİN ŞEHADETİNE İFADE BUYURUYOR. BU DA İLMİN VE ALİMİN BÜYÜKLÜĞÜNÜ GÖSTEREN EN KUVVETLİ DELİL OLSA GEREKTİR. EY DÜŞEN İNSAN! BU ŞEREF ANLAYAN KİMSELERE YETER BİLE. FAKAT BİZ YİNE DE DELİLLERE DEVAM EDELİM.
ALLAH İÇİNİZDE İMAN EDENLERİ YÜKSELTİR. KENDİLERİNE İLİM VERİLENLER İÇİN DE (CENNETTE) DERECELER VARDIR. (MÜCADİLE: 11) BU AYETİ KERİMENİN TEFSİRİNDE İBNİ ABBAS DER Kİ: ALİMLERLE CAHİLLER ARASINDA 700 DERECE FARK VARDIR. HER DERECENİN ARASINDA 500 SENELİK YOL UZAKLIĞI KADARDIR. DE Kİ HİÇ BİLENLERE BİLMEYENLER EŞİT OLURMU? (ZÜMER: 9)
ALLAH’IN KULLARI ARASINDA ALLAH’DAN GERÇEK MANADA KORKANAR ALİMLERDİR (FA-TIR: 28)
DE Kİ: BENİMLE SİZİN ARANIZDA ŞAHİD OLARAK ALLAH KAFİDİR, BİR DE KENDİSİNDE KİTAP İLMİ BULUNAN… (RA’D: 43) KENDİNDEN İLAHİ KİTAPDAN İLİM BULUNAN BİR MELEK DEDİ Kİ: ONU (BELKIS’IN TAHTINI) GÖZÜNÜ KIRPMADAN GETİRİRİM… (NEML: 40) BU AYET-İ KERİMEDE ÖNEMLİ VE BÜYÜK BİR İŞİN İLİM SAYESİNDE BAŞARILDIĞINA DAİR İŞARET VARDIR.
KENDİLERİNE İLİM VERİLENLER (DÜNYA HAYATINA BAĞLANANLARA) DEDİLR Kİ: YAZIKLAR OLSUN SİZE! İMAN EDİP SALİH AMELİŞLEYENLER İÇİN ALLAH’IN SEVABI DAHA HAYIRLIDIR. (KASAS: 80)
İŞTE BİZ BU MİSALLERİ İNSANLARA VERİYORUZ BUNLARI (BU ÖRNEKLERİN İNCELİKLERİNİ VE FAYDALARINI) ANCAK ALİMLER ANLAR. (ANKEBUT: 43) (ZEBİDİ ŞEHRİNDE BU AYET-İ KERİME MÜNASEBETİYLE DER Kİ: KUR’AN DA 40’DAN FAZLA İBRET ALINACAK MİSAL VARDIR GEÇMİŞ NÜUÜK ALİMLER BU İBRET MİSALLERİNDEN HERHANGİ BİRİRNİ OKUYUP DA ANLAMADIKLARI ZAMAN HÜNGÜR HÜNGÜR AĞLAR VE: EYVAH BEN ALİMLERDEN DEĞİLİM DİYE DÖVÜNÜRLERDİ.)
(EĞER MÜNAFIKLAR ALDIKLARI) O HABERİ PEYGAMBERE VE KENDİ ARALARINDAN EMİR SAHİBİ KİMSELERE İLETSELER ELBETTE O HABERİN YAYILIP YAYILMAMASI GEREKTİĞİNİ ONLARDAN ÖĞRENİRLERDİ (BİLGİ EDİNİRLERDİ) (NİSA: 83) BU AYET-İ KERİME İLE CENAB-I HAK OLAYLAR ÜZERİNE CEREYAN EDEN HÜKÜMLERİN DEĞERLENDİRİLMESİNİ ALİMLERE BIRAKMIŞTIR. BÖYLECE PEYGAMBERLERDEN SONRA ALİMLERİN ANILMASI İLE ONLARIN DEĞERİNİN NE KADAR YÜKSEK OLDIĞU ANLAŞILMAKDATIR.
EY İNSAN OĞULLARI! SİZE AVRET YERLERİNİZİ ÖRTECEK BİR ELBİSE VE BİR DE SÜS EŞYASI İNDİRDİK, FAKAT TAKVA ELBİSESİ (HEPSİNDEN) DAHA FAZLA HAYIRLIDIR. (A’RAF: 26) BAZI ALİMMLER BU AYET-İ KERİMEYİ TEFSİR EDERKEN ÇİRKİN YERLERİ ÖRTECEK ŞEYİN İLİM OLDUĞUNU SÖYLEMİŞDİR. İLİM SÜSÜ DE, YAKIN YANİ KESİN BİLGİDİR DİYE MANALANDIRMIŞLARDIR. TAKVA ELBİSESİ DE HAYA (UTANMAKTIR) DEMİŞLERDİR.
AND OLSUN BİZ ONLARA (MEKKELİLERE) BİR KİTAP GETİRDİK Kİ, İMAN EDECEK HER HANGİ BİR TOPLUMA BİR HİDAYET VE RAHMET OLSUN ONUN İÇİN ONUN HÜKÜMLERİNİ TAM BİR İLİM ÜZERİNE ‘’AYRI’’ AÇIKLADIK. (RA’D: 52) MUHAKKAK ONLARA (PEYGAMBERLERE) BİLDİĞİMİZ GERÇEĞİ HABER VERİRİZ. (A’RAF: 7) DOĞRUSU O KUR’AN, KENDİLERİNE İLİM VERİLMİŞ KİMSELERİN KALBLERİNDE IŞILDAYAN APAÇIK AYETLERDİR. (ANKEBUT: 49) İNSANI YARATTI VE ONA BEYANI (SÖZ SÖYLEMEYİ) ÖĞRETTİ. (RAHMAN: 3-4) İNSANLAR, ALLAH’IN VERMİŞ OLDUĞU BU BÜYÜK NİMETE ŞÜKRETSİNLER DİYE BÖYLE BUYURMUŞTUR.